Cartuning wordt steeds populairder

Een auto is een van de meest populair vervoersmiddelen, maar voor velen zoveel meer dan alleen een vervoersmiddel. Nederland alleen al kent vele duizenden mensen die met regelmaat aan hun voertuig sleutelen en carstyling als een hobby hebben. Door onder andere de filmreeks van The Fast and the Furious, is de populariteit van sportieve auto’s en auto tuning zeer sterk toegenomen.

Het internet staat vol met verhalen van mensen die hun auto gestyled en getuned hebben en hun ervaringen met andere liefhebbers delen. Voorheen was het niet voor iedereen mogelijk om deze hobby te bedrijven, omdat het relatief prijzig is. Met de toegenomen online marktplaatsen en het feit dat het een stuk makkelijker en goedkoper is om onderdelen te importeren, is carstyling echter laagdrempeliger dan ooit.

Steeds meer verschillende automerken worden getuned

Er zijn tal van verschillende cartuning onderdelen en aspecten die je kan aanpassen op een auto. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om volledig cartuning-pakketten te bestellen, waarbij je jouw auto compleet kan omtoveren. Denk hierbij aan spoilers en verlaagde bumpers of een interieur set met onder andere sportstoelen en een sportstuur die je als een pakket kan bestellen.

Er zijn ook steeds meer garages in Nederland te vinden die gespecialiseerd zijn in het stylen en tunen van verschillende merken van auto’s. Niet elke auto is geschikt om te stylen of te tunen, maar er is steeds meer mogelijk en er is dan ook een groeiend aantal aan verschillende automerken die we terugvinden in getunede versies. Er zijn echter nog wel steeds dominerende type auto’s die het meest gestyled en getuned worden, zoals de Volkswagen Golf of de Subaru Impreza.

Carstyling en cartuning zijn twee verschillende begrippen

De woorden carstyling en cartuning worden vaak in dezelfde context gebruikt, maar in principe is er wel een verschil tussen deze twee termen. Cartuning is gericht op het verbeteren van de zogenaamde performance van de auto op het gebied van de snelheid, de acceleratie en het geproduceerde geluid, terwijl carstyling zich richt op het visuele aspect.

Wanneer je een snelle sportieve auto hebt dan wil je natuurlijk dat deze er ook dusdanig uitziet en dit doe je door de auto te stylen met bijvoorbeeld het verlagen van de bumpers, het dimmen van de ramen of het installeren van een spoiler.

Scroll naar boven