De belangrijkste factoren die van invloed zijn op je autoverzekeringspremie

 Als je een auto hebt, dan heb je ook een autoverzekering. Het is in Nederland namelijk wettelijk verplicht om je auto te verzekeren. Alleen, hoe wordt een autoverzekeringspremie berekend? Dat lees je in dit artikel.

Verschillende soorten autoverzekeringen

Je kunt je auto op verschillende manieren verzekeren. Verschillende verzekeringen hebben een verschillende dekking. Heb je een auto dan is ten minste een WA-verzekering verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Wil je uitgebreidere dekking dan kan je kiezen voor een verzekering met beperkt casco of all risk dekking. Welk type verzekering je kiest, is van invloed op je autoverzekeringspremie.

Verschillende factoren

Heb je eenmaal gekozen welk type autoverzekeringspremie je wilt, dan is het goed te weten welke factoren invloed hebben op je autoverzekeringspremie. Hiermee kan je autoverzekeringen berekenen. Op de hoogte van je premie zijn in ieder geval onderstaande factoren van invloed:

  • Jouw leeftijd. Jongere bestuurders rijden in verhouding vaker schade en betalen daarom vaak een hogere verzekeringspremie.
  • De leeftijd van je auto. Is je auto ouder, dan is deze minder waard. Het te verzekeren bedrag is dan ook lager.
  • Het gemiddelde aantal kilometers per jaar. Als je meer kilometers per jaar op de weg zit, heb je een grotere kans op schade. Dit leidt tot een hogere premie.
  • Het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden.
  • Het gewicht van je auto. Zwaardere auto’s zijn duurder om te verzekeren. Je premie is hoger als je auto zwaarder is.

Daarnaast zijn er ook nog andere factoren van invloed op de hoogte van je autoverzekeringspremie. Zo houden veel verzekeraars rekening met je woonplaats en postcode. Zelfs je precieze adres kan van invloed zijn op de hoogte van de premie die je moet betalen. Dit doen verzekeringsmaatschappijen omdat zij weten dat in bepaalde regio’s meer schade wordt gereden dan in andere.

Vergelijken loont

Zoals je hebt gelezen hebben een groot aantal factoren invloed op de hoogte van je autoverzekeringspremie. Zelf autoverzekeringen berekenen is dan ook lastig. Het is dan ook een goed idee om een vergelijkingssite zoals Poliswijzer.nl te gebruiken om je autoverzekering te berekenen. Met Poliswijzer.nl vergelijk je snel en eenvoudig verschillende verzekeringen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zo weet je zeker dat je premie nooit te hoog is.

Scroll naar boven